niedziela, 30 czerwca 2013

Łosoś w sosie musztardowym

Dziś czas na łososia, który jest dobry na co dzień i od święta. Dobrze się prezentuje (nawet szpinak, jeśli użyjemy świeżego), świetnie smakuje i naprawdę nie wymaga tyle pracy na ile wygląda.




Gotowany łosoś w sosie musztardowym
pochodzi z książki BBC Books Ryby i owoce morza
4 porcje

Składniki:
2 plastry cytryny
4 filety z łososia po ok 140 gr każdy, za skórą

Karmelizowana cebula:
25 gr masła
2 łyżeczki oleju
2 cebule posiekane
1 łyżeczka cukru trzcinowego
350 gr szpinaku

Sos:
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka kaparów
małą garść świeżego koperku posiekanego




Skarmelizować cebulę: w dużym garnku roztopić masło z olejem i smażyć cebulę z cukrem na małym ogniu aż zmięknie i się skarmelizuje (ok. 20 min.).
W tym czasie przygotować sos: w małym rondlu na wolnym ogniu delikatnie zagotować śmietanę, mieszając. Dodać musztardę, kapary, koperek, gotować na małym ogniu 5 min. mieszając. Odstawić.
Do żaroodpornego naczynia wlać 8 cm wrzątku. Dodać cytrynę i sól, zagotować. Wyłączyć gaz, włożyć  łososia skórą w dół. Przykryć i odstawić na 7 min.
Zwiększyć ogień pod garnkiem z cebulą, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie. Podgrzać sos. Podawać łososia na cebuli ze szpinakiem, polanego sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz