niedziela, 21 lipca 2013

Letni makaron



Makaron z sycylijskim pesto
przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamie Oliver
porcja dla 4 osób

Składniki:
500 gr makaronu (w oryginale rigatoni, ja dałam spaghetti)
40 gr parmezanu
100 gr całych blanszowanych migdałów (w płatkach czy słupkach też się nadadzą)
2 ząbki czosnku
1-2 świeże papryczki chilli
2 duże pęczki świeżej bazylii
4 fileciki anchois
450 gr pomidorków koktajlowych

W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć makaron, posolić i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Parmezan, migdały, czosnek oraz chilli zmiksować blenderem. W trakcie miksowania dodać 1,5 pęczka bazylii, anchois i 2/3 pomidorów. Zmiksować na pastę i dodać kilka łyżek oliwy z oliwek. Doprawić do smaku jeśli trzeba. Pozostałe pomidorki przekroić na połówki. Ugotowany makaron odcedzić, zachowując trochę wody spod gotowania. Wrzucić z powrotem do garnka, wymieszać z pesto, dolać trochę wody z gotowania dla jedwabistej konsystencji.

Smacznego!



2 komentarze: