niedziela, 7 lipca 2013

Tarta z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i fetą

Jedna z ulubieńszych letnich czynności? Włóczenie się po placach targowych! Uwielbiam. Jak zakupoholiczka na odwyku chodzę, wącham, oglądam, chciałabym mieć wszystko. Jest w tym jakaś tęsknota za dzieciństwem, gdzie rano z gołymi stopami można było biec po mokrej trawie. Wyrwać świeżą marchewkę i po wytarciu ją o ubranie (!) schrupać przyprawioną odrobiną piasku. Siedzieć w grządkach truskawek, wyczekiwać tych pysznych jabłek u babci w ogrodzie. Gdybym miała moc sprawczą każde dziecko spędzałoby swoje dzieciństwo na wsi. No choćby wakacje...



Dzisiejsza tarta jest ultra prosta i minimalistyczna: ciasto kruche, cukinia, pomidory, feta. Tyle. Smakuje na ciepło i na zimno. Uzależnienie powoduje, że potrafię ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, z nikim się nie dzieląc...


Tarta z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i fetą
dla 4-6 osób



Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki zimnego masła
żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Mąkę przesiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników i szybki zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Farsz:
20 dag pomidorków koktajlowych
opakowanie sera feta
cukinia pokrojona na wstążki obieraczką do warzyw
sól, pieprz
bazylia do udekorowania

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Podpiec na złoto w piekarniku. Wyłożyć 1/2 pokruszonego sera feta, cukinię, posypać pomidorkami koktajlowymi (można poprzekrawać na połówki), oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć resztę fety. Zapiekać około 20 min.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. 42 year old Clinical Specialist Cale Cater, hailing from Picton enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Shooting. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Ferrari 250 GT Series I Cabriolet. ten link

    OdpowiedzUsuń