Dzisiejsza tarta jest ultra prosta i minimalistyczna: ciasto kruche, cukinia, pomidory, feta. Tyle. Smakuje na ciepło i na zimno. Uzależnienie powoduje, że potrafię ją jeść na śniadanie, obiad i kolację, z nikim się nie dzieląc...
dla 4-6 osób
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki zimnego masła
żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Mąkę przesiekać nożem z masłem. Dodać resztę składników i szybki zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Farsz:
20 dag pomidorków koktajlowych
opakowanie sera feta
cukinia pokrojona na wstążki obieraczką do warzyw
sól, pieprz
bazylia do udekorowania
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Podpiec na złoto w piekarniku. Wyłożyć 1/2 pokruszonego sera feta, cukinię, posypać pomidorkami koktajlowymi (można poprzekrawać na połówki), oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć resztę fety. Zapiekać około 20 min.
Smacznego!

bardzo ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń42 year old Clinical Specialist Cale Cater, hailing from Picton enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Shooting. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Ferrari 250 GT Series I Cabriolet. ten link
OdpowiedzUsuń