niedziela, 12 stycznia 2014

Risotto z groszkiem

Wiem, że to już zakrawa na manię. Manię makaronowo-ryżową :) Ale nie znam lepszego pomysłu na jesienno-zimowy obiad niż risotto. Rozgrzewa, daje wspaniałe uczucie sytości, bez ciężkości. Można robić je na 1500 sposobów. Pierwsza część przepisu to baza. Risotto bianco - klasyka gatunku. Druga część to dodatki, takie na jakie mamy aktualnie ochotę, można kombinować i fantazjować, wszystkie chwyty dozowlone ;) 
Zapraszam do zabawy.
 




Risotto z groszkiem i serkiem kozim
przepis pochodzi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver
dla 4 osób

Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
oliwa
1/2 cebuli obranej i drobno posiekanej
1 łodyga selera naciowego drobno posiekana
300 gr ryżu
sól, pieprz
125 ml białego wina
kawałek masła
garść świeżo startego parmezanu
+
kawałek masła
300 gr mrożonego groszku
mały pęczek świeżej mięty drobno posiekany
mały pęczek natki pietruszki drobno posiekany
100 gr serka koziego pleśniowego w roladce

Wlać bulion do rondelka i postawić na małym ogniu aby pozostawał cały czas gorący. Do dużej patelni o wysokich ściankach wlać oliwę i rozgrzać na małym ogniu. Dodać cebulę i seler naciowy, smażyć przez około 10 min., aż będą miękkie, ale nie przyrumienione. Zwiększyć ogień do średniego, wsypać ryż i szczyptę soli, smażyć 2 min. mieszając. Wlać wino i mieszać dopóki ryż wszystko wchłonie.
Wlać chochlę bulionu, mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać następną chochlę i powtarzać te czynności (czekając z następną porcją bulionu do momentu wchłonięcia całego płynu przez ryż), aż ryż będzie ugotowany (ok. 20 min.).
Kiedy risotto będzie już prawie gotowe, w drugim garnku stopić kawałek masła, dodać groszek, zioła i trochę wrzątku. Gotować pod przykryciem 4 min.
Do gotowego risotto dodać kawałek (ok. 2 kopiaste łyżki) masła i parmezan oraz groszek z ziołami, zamieszać, przykryć i zestawić z ognia. Po 2 min. risotto jest gotowe. Podawać z plastrami sera koziego, skropione oliwą i posypane płatkami parmezanu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz