sobota, 20 września 2014

Smażony bób na sposób tajski

 
Smażony bób z czerwoną pastą curry
przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom
dla 2 osób

Składniki:
900 gr świeżego bobu (waga ze skórką)
1 łyżka oleju
3 łyżki pokrojonego na plasterki czosnku
3 łyżki szalotki posiekanej w cienkie plasterki
2 małe świeże tajskie czerwone chilli, bez pestek, w plasterkach (można zmniejszyć ilość, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych dań), ja dałam jedną suszoną
pieprz świeżo mielony
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego
2 łyżki wody

Bób wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić, opłukać zimną wodą, zdjąć skórkę. W woku rozgrzać olej. Czosnek, szalotkę, chilli i czarny pieprz podsmażyć 1 min. mieszając. Dodać bób, cukier, czerwoną pastę curry, sos rybny oraz wodę i smażyć kolejne 2 min. Od razu podawać.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz