niedziela, 10 marca 2013

Niedzielna uczta

W weekend kuchnia staje się moim królestwem. Najchętniej bym jej nie opuszczała.. Piekę, gotuję, rozmyślam, nadrabiam muzyczne zaległości w aromatycznych oparach.
Niedzielny obiad w tradycyjnym znaczeniu ziemniaków, kotleta i surówki u nas nie występuje. Przez wzgląd na wiek tylko Klusek ma dostęp do tych smaków.
Za to my.. my mamy czas na przyrządzenie prawdziwej uczty dla oka i podniebienia.



Czerwone curry z krewetkami
Ryż jaśminowy
Sałatka z ogórka
przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni" Jamie Oliver
4 porcje

Sałatka z ogórka:
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 limonka
1 ogórek
mała garść świeżej kolendry
1/2 świeżej czerwonej papryczki chilli


Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Dodać łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i sok z 1 limonki. Obieraczką do warzyw potnij ogórka na cienkie, długie wstążki, odrzucając wodnisty środek. Łodyżki kolendry drobno posiekać i wymieszać z ogórkiem. 1/2 chilli drobno posiekać i posypać po wierzchu. Tuż przed podaniem polać sosem i wymieszać.


Ryż jaśminowy:
1 kubek ryżu basmati
2 torebki zielonej herbaty jaśminowej

Do garnka wsypać ryż, posolić, dodać trochę oliwy, 2 torebki herbaty i zalać 2 kubkami wrzącej wody. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić z ognia trzymając nadal pod przykryciem, żeby ryż doszedł na parze.

Curry:
2 pędy trawy cytrynowej
1 świeża czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
4 liście limonki kaffir (ja dałam suszone)
pęczek świeżej kolendry
2 czerwone pieczone papryki w oliwie, ze słoika (ja znalazłam grillowane w zalewie)
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 cm kawałek świeżego imbiru
8 krewetek tygrysich
200 gr strączków groszku cukrowego (ja dałam zieloną fasolkę szparagową)
220 gr małych krewetek
1 puszka (400 gr) mleka kokosowego
2 limonki
prażynki krewetkowe


Odciąć twarde końce trawy cytrynowej i zewnętrzne liście, wrzucić do malaksera z: 1 chilli (bez szypułki i pestek), 2 obranymi ząbkami czosnku, 4 liśćmi limonki, pęczkiem kolendry, 2 paprykami ze słoika, 1 łyżeczką przecieru pomidorowego, 1 łyżką sosu rybnego, 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżeczką oleju sezamowego i obranym kawałkiem imbiru. Zmiksować na pastę.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić krewetki tygrysie, smażyć przez minutę. Dodać łyżkę zmiksowanej pasty i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć na górną półkę piekarnika na 8-10 minut.


Postawić patelnię po krewetkach na średnim ogniu, skropić oliwą, wrzucić groszek cukrowy, a na wierch małe krewetki. Dodać resztę zmiksowanej pasty i smażyć mieszając 1-2 minuty. Następnie dodać mleko kokosowe, wymieszać i gotować na wolnym ogniu.


Curry posypać listkami kolendry, postawić na stole z zapieczonymi krewetkami tygrysimi, sałatką z ogórka, prażynkami krewetkowymi i ryżem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz