niedziela, 1 września 2013

Kuskus z miętą, cukinią i fetą

Lato minęło w tym roku jak jeden dzień. A może zawsze tak szybko mija..? Czuję, że jeszcze nie nasyciłam się słońcem, ciepłem, świeżymi warzywami i owocami. Proszę, jeszcze chociaż miesiąc albo dwa i może padać, wiać i mrozić kości. Dlaczego nie ma sprawiedliwego podziału roku na 6 miesięcy upału i całą paskudną resztę? Ehh.. Czas zejść na ziemię, bo widok za oknem nie nastraja do optymistycznych rozważań.

Na szczęście na talerzu jeszcze jakiś czas można kultywować smaki lata. Cukinia, mięta, kuskus i feta okazały się wspaniałym połączeniem. To danie może być dodatkiem do np. ryb albo stanowić samodzielny lekki obiad.




Kuskus z cukinią, fetą i miętą
przepis pochodzi z bloga Kwesta Smaku
dla 2 osób

Składniki:
300 gr cukinii startej na tarce
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
150 ml bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
150 gr kuskusu
1/3 szklanki listków mięty
100 gr sera feta


Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć 1 min. Włożyć cukinię i smażyć 5-7 min.mieszając, aż cukinia zmięknie. Dodać skórkę z cytryny, przyprawić do smaku pieprzem i solą i smażyć jeszcze 1 min. Bulion zagotować z sokiem z cytryny. Zestawić z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 5 min. Kuskus dodać do cukinii, wymieszać. Połączyć z miętą i pokruszonym serem feta.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń