sobota, 7 września 2013

Pieczony łosoś z pikantnym kokosem

Weekendowy szybki obiad. Świetnie wygląda i smakuje, a robi się go w pół godziny! Tego łososia można zaserwować z młodymi ziemniakami i roszponką, smakuje też z puree ziemniaczanym. Polecam :)







Pieczony łosoś z pikantnym kokosem
przepis pochodzi z serii BBC Books "Ryby i owoce morza"
dla 4 osób



Składniki:
25 gr masła
4 owoce zielonego kardamonu, nasiona wyjęte z łusek i zmiażdżone
1,5 łyżki wiórków kokosowych
1/2 czerwonej papryczki chilli (może być cała) wydrążonej z nasion, drobno posiekanej
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1/2 łyżki mielonej kolendry
szczypta kurkumy
4 filety z łososia, bez skóry
łyżka drobno posiekanych liści kolendry

Na patelni albo w rondelku rozgrzać masło, dodać kardamon, wiórki kokosowe i smażyć mieszając 2-3 min. Dodać chilli, imbir, mieloną kolendrę i kurkumę. Smażyć jeszcze minutę i zestawić z ognia.
Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać liśćmi kolendry i nałożyć na wierzch podsmażone wiórki z przyprawami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 13-15 min. Mięso ma być upieczone, ale nadal wilgotne. Podawać z czym tylko lubimy.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Łosoś i pyszna skorupka, coś dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń