piątek, 14 listopada 2014

Klasyka gatunku TOM YAM


Tom Yam z kluseczkami
przepis pochodzi z książki "BBC Wegetariańskie Dania"
dla 2 osób

Składniki:
1 łyżka oleju
1 mała cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku
140 gr pieczarek, cienko pokrojonych
1 czerwona papryka, bez nasion, cienko pokrojona
2 łyżeczki pasty curry
700 ml wywaru warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
skórka i sok z 1/2 limonki
125 gr makaronu jajecznego
220 gr pędów bambusa, osuszonych
świeża kolendra



W garnku rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor. Wrzucić czosnek, pieczarki i paprykę - smażyć 3 min. Dodać pastę curry i smażyć przez kolejną minutę. Dolać wywar, sos sojowy, wrzucić skórkę z limonki i gotować 3 min.
Dodać kluski, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 min., aż makaron będzie miękki. Wrzucić pędy bambusa i większą część kolendry, gotować 2 min.
Rozdzielić makaron na 2 miseczki. Do bulionu dodać sok z limonki. Zalać bulionem kluseczki i posypać pozostałą kolendrą.


Smacznego!

2 komentarze: