Tom Yam z kluseczkami
przepis pochodzi z książki "BBC Wegetariańskie Dania"
dla 2 osób
Składniki:
1 łyżka oleju
1 mała cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku
140 gr pieczarek, cienko pokrojonych
1 czerwona papryka, bez nasion, cienko pokrojona
2 łyżeczki pasty curry
700 ml wywaru warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
skórka i sok z 1/2 limonki
125 gr makaronu jajecznego
220 gr pędów bambusa, osuszonych
świeża kolendra
W garnku rozgrzać olej, usmażyć cebulę na złoty kolor. Wrzucić czosnek, pieczarki i paprykę - smażyć 3 min. Dodać pastę curry i smażyć przez kolejną minutę. Dolać wywar, sos sojowy, wrzucić skórkę z limonki i gotować 3 min.
Rozdzielić makaron na 2 miseczki. Do bulionu dodać sok z limonki. Zalać bulionem kluseczki i posypać pozostałą kolendrą.
Smacznego!
przepysznie wyglądające danie ;)
OdpowiedzUsuńSmak nie ustępuje wyglądowi ;)
Usuń