niedziela, 2 listopada 2014

Wegetariański tadżine

Tadżine z warzywami i ciecierzycą
przepis pochodzi z książki "BBC Pikantne Dania"
dla 4 osób




Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
kawałek imbiru 2,5 cm, starty
2 szczypty szafranu
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, utartego w moździerzu
1 laska cynamonu
1-2 łyżeczki harissy
4 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
3 marchewki, obrane i pokrojone na talarki
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
2 średnie pory, pokrojone w plasterki
400 gr krojonych pomidorów z puszki
600 ml bulionu warzywnego
1 puszka ciecierzycy, odcedzonej

Do podania:
kasza kuskus, świeża mięta

Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Cebulę, imbir i czosnek smażyć ok. 5 min. Dodać kmin i szafran, smażyć minutę. Wrzucić laskę cynamonu i harissę.
Dodać warzywa: ziemniaki, marchew, seler naciowy i por - wymieszać. Wlać pomidory z puszki razem z sokiem i bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują!
Dodać ciecierzycę, jeśli jest potrzeba doprawić do smaku, chwilę pogotować aż wszystko będzie gorące.
Podawać z kaszą kuskus, posypane świeżą miętą lub natką.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz