czwartek, 30 października 2014

Egzotyczny gulasz z dyni i fasoli



Egzotyczny gulasz z dyni i fasoli
przepis pochodzi z książki "BBC Pikantne Dania"
dla 4osób

Składniki:
2  łyżki oleju
1 duża cebula,posiekana
900 gr dyni
2 łyżeczki cukru muscovado
400 ml mleka kokosowego
225 ml bulionu warzywnego
1-2 suszone papryczki chilli
puszka białej fasoli, odcedzonej i opłukanej
skórka otarta z 1 limonki
garść świeżej kolendry

Do podania:
100 gr ryżu basmati,ugotowanego
prażone orzeszki nerkowca




Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż będzie złota. Dynię obrać, wydrążyć, pokroić na kawałki. Włożyć dynię na patelnię z cukrem i smażyć kilka minut aż będzie skarmelizowana. Dodać mleko kokosowe, bulion i chilli. Gotować 20 min. bez przykrycia do miękkości dyni. Dodać fasolę i gotować aż będzie gorąca. Dodać skórkę z limonki i posiekaną kolendrę, doprawić solą.
Podawać z ryżem, posypane orzeszkami nerkowca.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz