wtorek, 7 października 2014

Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą

Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą
przepis pochodzi z książki "Nigellissima" Nigella Lawson
2 porcje



Składniki:
 200 gr makaronu spaghetti
sól
1 puszka tuńczyka w oliwie (150-200 gr)
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1/2 ząbka czosnku
3 dymki drobno posiekane
1/4 łyżeczki suszonej chilli w płatkach
1 łyżka oliwy extra vergine
25gr rukoli


Spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie, gdy makaron się będzie gotował, tuńczyka trzeba podzielić widelcem, przełożyć do dużej miski i dodać skórkę i sok z cytryny oraz starty czosnek. Wmieszać widelcem posiekaną dymkę, doprawić płatkami chilli oraz solą, a na koniec wlać oliwę i dobrze wymieszać.
Odlać kubek wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić i przełożyć do miski z tuńczykiem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Wrzucić rukolę i delikatnie przemieszać. Od razu podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz