przepis pochodzi z książki BBC "Wegetariańskie Dania"
dla 4 osób
Składniki:
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki słodkiego sosu chilli
100 ml gęstego mleka kokosowego
100 ml wywaru warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
300 gr cienkiego makaronu jajecznego
2 łyżki oleju sezamowego
5cm kawałek świeżego imbiru, utartego
150 gr różyczek brokułów
1 mała czerwona papryka, bez nasion, pokrojona
85 gr minikolb kukurydzy pokrojonych wzdłuż (ja dałam kukurydzę z puszki)
50 gr fasolki mamut
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
tajska bazylia
25 gr prażonych orzeszków ziemnych
Przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Wmieszać masło orzechowe, sos chilli, mleko kokosowe, wywar oraz sos sojowy, tak aby powstał gładki sos satay.
W woku rozgrzać olej, smażyć imbir, brokuły, paprykę oraz kukurydzę przez 3 min. Dodać fasolkę i czosnek, smażyć kolejne 2 min. Wlać do warzyw sos satay i zagotować.
Makaron odcedzić, wrzucić do woka i smażyć z warzywami na dużym ogniu 1-2 min. Podawać posypane listkami tajskiej bazylii oraz orzeszkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz