niedziela, 12 października 2014

Ebelskivers - duńskie śniadanie

Ebelskivers z malinowym sosem
dla 4-6 osób



Składniki:
3 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 gr mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
480 ml maślanki
Słoik dżemu malinowego Łowicz

roztopione masło do wysmarowania patelni

Patelnia do ebelskiver




Żółtka rozetrzeć (np.ręczną trzepaczką) z cukrem i solą. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodawać naprzemiennie mąkę z maślanką, mieszając trzepaczką. Białka ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli i delikatnie wmieszać do masy.



Patelnię do ebelskiver rozgrzać, wgłębienia posmarować masłem. Wlać porcję ciasta do każdego wgłębienia. Posługując się patyczkiem do szaszłyków obracać ebelskiver o 180st. w lewą stronę, aż do otrzymania kuleczki (najlepiej obejrzeć filmik na youtube). W rondelku podgrzać dżem aby stał się płynny. Ebelskivery zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem, polać malinowym sosem. Od razu zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia :)



Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

3 komentarze:

  1. Cudne, aż ślinka cieknie - właśnie rozmyślam o kupnie tej patelni :) i coś czuję, że jednak się skuszę na nią!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie się to polubiewa? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie się to polubiewa? :)

    OdpowiedzUsuń