dla 4-6 osób
3 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 gr mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
480 ml maślanki
Słoik dżemu malinowego Łowicz
roztopione masło do wysmarowania patelni
Patelnia do ebelskiver
Żółtka rozetrzeć (np.ręczną trzepaczką) z cukrem i solą. W osobnej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodawać naprzemiennie mąkę z maślanką, mieszając trzepaczką. Białka ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli i delikatnie wmieszać do masy.
Patelnię do ebelskiver rozgrzać, wgłębienia posmarować masłem. Wlać porcję ciasta do każdego wgłębienia. Posługując się patyczkiem do szaszłyków obracać ebelskiver o 180st. w lewą stronę, aż do otrzymania kuleczki (najlepiej obejrzeć filmik na youtube). W rondelku podgrzać dżem aby stał się płynny. Ebelskivery zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem, polać malinowym sosem. Od razu zajadać bez zbędnych wyrzutów sumienia :)
Smacznego!

Cudne, aż ślinka cieknie - właśnie rozmyślam o kupnie tej patelni :) i coś czuję, że jednak się skuszę na nią!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
gdzie się to polubiewa? :)
OdpowiedzUsuńgdzie się to polubiewa? :)
OdpowiedzUsuń