środa, 9 stycznia 2013

Kotleciki z soczewicy

Są produkty, które u nas w domu są zawsze. Do nich bez wątpienia zalicza się soczewica. Łatwo z niej wyczarować danie na zasadzie "coś z niczego". Króluje w kuchni indyjskiej, ale nie tylko. Można z niej zrobić pyszną zupę, curry, pastę do kanapek i kotleciki. Zdecydowanie, jeśli miałabym wybór, to soczewicę zabrałabym na bezludną wyspę ;).

Kotleciki jakie dzisiaj zamieszczam są tylko propozycją, można je modyfikować na sto sposobów, w zależności od dodatków, jakie kto lubi.





Kotleciki z soczewicy
dla 4 osób

Składniki:
11/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula drobno posiekana
1/2 papryki zielonej pokrojonej w kostkę
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
400 ml wody
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki kukurydzianej
jajko
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz

Panierka: 3 łyżki mąki kukurydzianej, łyżeczka curry wymieszane.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę do miękkości, dodać czosnek i paprykę. Dokładnie wymieszać, dodać oba rodzaje papryk w proszku, smażyć chwilkę. Następnie dodać soczewicę i zalać 400 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować soczewicę do miękkości. Dosypać kaszę mannę, wymieszać i ostudzić. Do masy dodać mąkę kukurydzianą, jajo i orzechy. Uformować kotleciki, obtaczać w panierce i smażyć na oleju. Podawać z puree ziemniaczanym lub kaszką kuskus. Kotleciki można polać sosem grzybowym (np. pieczarkowym).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz