sobota, 5 stycznia 2013

Kapuśniak

W planach na ten rok mam powrót do korzeni. Do kuchni, w której sama (no nie do końca, bo z Mężulą) wypiekam chleb, robimy makarony i nabywamy produkty jak najmniej przetworzone, żeby samodzielnie stworzyć efekt końcowy. Tak, oczywiście, chodzi o zdrowie. Ale też o wielką satysfakcję. Dopóki się raz nie spróbuje upieczonych świeżych bułeczek, ich zapachu roznoszącego się po całym mieszkaniu ta myśl wydaje się czystą abstrakcją. Że mało czasu? Że są sklepy ekologiczne, a branża spożywcza nadąży za każdą zachcianką klienta? Być może. Ale ja chcę wiedzieć co jem, to część kiełkującej w naszej rodzinie filozofii jedzenia, o której w miarę upływu czasu będzie coraz więcej.

Czytam ostatnio książkę "Pod słońcem Toskanii" Frances Mayes. Pewnie jak każdy, kto ją przeczytał mam poczucie, że gdzieś w głębi serca jestem Włochem. Co więcej - jestem Toskańczykiem! Pragnę własnego kawałka ziemi w jakimś zaciszu. Czyste powietrze, cisza, własny ogród, w którym z zapałem będę uprawiać zjadliwe roślinki i koza :) Osiąść i wreszcie zacząć żyć rytmem natury. Takie tam mam marzenia.

A tymczasem nawiązując do powrotów do przeszłości - jego wysokość kapuśniak z lekką dozą nowoczesności. Ten przepis zapewni nam duży gar pysznej zupy, której wręcz nie można przestać jeść :)





KAPUŚNIAK
z bloga Kwestia Smaku
dla 6 osób

Składniki:
3 łyżki masła
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku (inwencja własna, opcjonalnie)
3 małe lub 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
2,5 litra bulionu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg kapusty kiszonej z marchewką, przepłukana (jak ktoś lubi bardziej kwaśny kapuśniak może przepłukać tylko połowę kapusty) i odciśnięta
1 szklanka białego wina

Zasmażka: 2 łyżeczki mąki, 1 łyżka masła

W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę mieszając od czasu do czasu. Dodać kminek, kmin rzymski, oregano, oba rodzaje papryki oraz marchewkę i smażyć ok. 2 minuty na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i smażyć 4 minuty mieszając. Wlać połowę bulionu, sos sojowy, miód, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zwiększyć ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować 15-20 min, aż warzywa będą miękkie.

W drugim garnku rozgrzać oliwę, dodać kapustę, doprawić solą smażyć ok. 3 minuty. Wlać wino i dusić pod przykryciem 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać pozostały bulion i zagotować na małym ogniu. Kapustę wlać do garnka z warzywami, zagotować i gotować na małym ogniu 5-10 minut.

Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć mieszając przez minutę. Dodać do zupy, zagotować.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz