sobota, 19 stycznia 2013

Kuchnia francuska

Gdzieś wyczytałam, że kuchnia francuska zrodziła się z kaprysów bogatej francuskiej burżuazji, jest skomplikowana i pełna udziwnień. Jest wyrafinowana. W opozycji do niej stoi kuchnia włoska, chłopska, gdzie prostota i korzystanie z tego co akurat dojrzewa góruje nad skomplikowaniem. Która kuchnia wygrywa? Dla mnie oczywistą przewagę mają Włosi.
Ale czasem miło jest spróbować w kuchni wspiąć się na wyższy poziom, troszkę pomęczyć, bo nie ukrywam, że efekty takiej pracy wynagradzają czas jej poświęcony.
Tarty i quiche w naszym domu robię i jem ja. A w Krakowie kto może i chce popróbować niech pogna do Zazie, francuskiego bistro. Niestety nie znalazłam jeszcze włoskiego odpowiednika tej restauracyjki z przepysznym jedzeniem, wspaniałym winem i niepowtarzalnym klimatem.

A dzisiaj polecam quiche z papryką i serem kozim. Wspaniałe, idealne wręcz połączenie smaków ( dla mnie ser kozi lepiej komponuje się tylko z burakami).







Quiche z pieczoną papryką i serem kozim

przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Składniki:

Ciasto kruche:
250 gr mąki
1 łyżeczka soli
150 gr masła
1 jajko


Mąkę przesiać do miski i przesiekać z pokrojonym na kawałeczki masłem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Nadzienie:
2 duże czerwone papryki
5 jajek
170 gr sera koziego (roladka)
125 gr sera mozzarella
100 gr śmietany 18%
1 łyżeczka suszonego lubczyku
garść posiekanych świeżych ziół: natka pietruszki, bazylia, do wyboru
1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki (lub pół łyżeczki słodkiej i pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku)
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Paprykę upiec w piekarniku na kratce, nagrzanym do 230 stopni - zajmie to około 20 minut (po 10 minutach papryki obrócić na drugą stronę). Po upieczeniu obrać ze skórki i miąższ pokroić w kostkę.
Formę na tartę nasmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia tak żeby pokryło też boki formy, wyłożyć ciasto do formy papierem ku górze.Zdjąć papier a ciasto docisnąć do dna i boków formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 10 minut.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 190 stopni. Formę z ciastem przykryć folią aluminiową i obciążyć kawałkami jabłka lub suchą fasolą (żeby nie wybrzuszało ciasta). Wstawić do piekarnika, po 15 minutach zdjąć folię z obciążeniem, dopiekać jeszcze 13 minut. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni.
Przygotować nadzienie: w misce roztrzepać jajka, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną paprykę, pokrojony w kostkę ser kozi, ser mozzarella, śmietanę oraz zioła i wszystkie rodzaje papryki w proszku.
Na ciasto wylać masę, wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz