poniedziałek, 31 grudnia 2012

Noworocznie...

Nowy Rok, nowe plany i marzenia. To szczególny dzień, więc zamierzam spędzić go... w domu, z tymi, których kocham, z tymi, z którymi chce planować i marzyć.
Jaki jest mój plan? Kilka dobrych filmów, coś do przekąszenia, coś do wypicia. A w międzyczasie dużo rozmów o wszystkim. Na Nowy Rok życzę i sobie i Wam szczęścia, miłości i przede wszystkim dobrego humoru. I wytrwałości w noworocznych postanowieniach, tym którzy mają tą wytrwałość, żeby je jeszcze robić ;)


W prezencie świątecznym otrzymałam najnowszą książkę Nigelli Lawson "Nigellissima", a więc będzie dużo Nigelli po włosku :) Zamierzam ugotować wszystko co tylko nie zawiera mięsa! Od wielbionego przeze mnie szpinaku zacznę. Danie jest proponowane jako przystawka, ale swobodnie może stanowić lekką kolację dla dwojga, w towarzystwie wiejskiego razowca i lampki białego wina.





Szpinak zapieczony z ricottą i gałką muszkatołową
dla 2 osób
przepis z książki "Nigellissima" Nigella Lawson, z małymi modyfikacjami

Składniki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, jeden posiekany, drugi tylko obrany
370-400 gr mrożonego szpinaku w liściach
3 łyżki białego wina
4 łyżki tartego parmezanu (plus ewentualnie jedna do posypania po wierzchu)
3 łyżki ricotty
pieprz i sól do smaku
gałka muszkatołowa, najlepiej świeżo starta
3 jaja

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, niewielką żaroodporną formę (ja użyłam owalnej o długości 25 cm) wysmarować masłem. W woku lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę i na średnim ogniu podsmażyć posiekany i cały ząbek czosnku (uwaga, żeby nie zbrązowić, bo będzie gorzki i niejadalny!). Wmieszać rozmrożony szpinak, zwiększyć płomień i dodać wino. Podsmażyć chwilkę razem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan oraz ricottę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (spora szczypta, a nawet dwie). Wmieszać jaja i przełożyć do formy. Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut. Podawać z chlebem na kolację, lub jako dodatek do innych dań.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz