sobota, 8 grudnia 2012

Zima! :)

Lubię zimę. Lubię wracać do domu w popołudniowym zmroku. Lubię objuczona zakupami iść w tumanach śniegu na mrozie. Lubię grzańca na rynku, choinki i tandetne światełka. Lubie zapach pościeli poddanej mroźnym torturom. Lubię bałwany, śnieżynkowe bitwy i budowanie igloo. Lubię szczypanie policzków i czerwone nosy.  Kontrowersyjne wyznanie? Tak mi się wydaje, że zima jest ostatnią rzeczą, której współczesna cywilizacja rozmiłowana w wygodzie, nie potrafi zmienić. Na razie. Poza maniakami sportów zimowych nie znam osoby, którą cieszyłaby ta pora roku. Kierowcom źle, pieszym jeszcze gorzej... A ja z dziką radością witam i mróz i śnieg... :) Zimo trwaj!

 "...ciągle pada śnieg, niech zasypie nas, całkiem miło jest w ten  zimowy świąteczny czas..."

A jak wiadomo zimą możemy sobie pofolgować! Łosoś w sosie pomidorowo-śmietanowym, aromatyczny, rozgrzewający, w sam na regenerację sił po mroźnej przechadzce.



Łosoś w sosie śmietanowo-pomidorowym
At home with Madhur Jaffrey 
4 porcje


Składniki: 
Do natarcia łososia:
500 gr filetów łososia bez skóry
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

Łososia natrzeć przyprawami, włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Na sos:   

1 szklanka passaty (ok. 250-300 ml)
1 szklanka gęstej śmietany - ja użyłam 18%
1/2 łyżeczki soli miałkiej lub 1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu lub zmielonego kminu rzymskiego (kumin)
1 łyżka soku z cytryny
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Wszystkie składniki na sos wymieszać lub zmiksować. Odstawić.

Do smażenia:
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kumin)

Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Dodać nasiona kminu, gdy zaczną podskakiwać (po ok. 10 sek.) wlać sos. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po około 10 minutach dodać kawałki łososia i gotować ok. 4 minuty. Podawać z ryżem basmati.



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz