niedziela, 16 grudnia 2012

Podwójna moc węglowodanów :)

Do dań podwójnie nabuzowanych węglowodanami chyba wszystkie kobiety podchodzą z dużą dozą dystansu. Może dla niektórych to bariera nie do przejścia. Wszak w dobie diet białkowych węglowodany to złoooo! Szczerze mówiąc, mimo, że w diety dawno już przestałam wierzyć, długo nie mogłam się przemóc żeby zrobić risotto z ziemniakami. Warto, bo zjedzenie jednej porcji nie zabija, nie powoduje, że na drugi dzień pojawiają się nam dwa podbródki i trzy oponki.. Co więcej - jest zaskakująco dobre!




RISOTTO Z ZIEMNIAKAMI
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Porcja dla 2 osób

Składniki:
4 łyżki masła
1 cebula drobno posiekana
1 por przekrojony na cztery części i drobno posiekany
1 łyżka oliwy
2 ziemniaki pokrojone w kosteczkę
sól, pieprz
1 mała suszona pokruszona papryczka chilli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
150 gr ryżu arborio
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
0,75- 1 litr bulionu
tarty parmezan

W dużym garnku roztopić 2 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ok. 5 minut.  Dodać pora i łyżkę oliwy, smażyć 3 minuty. Wrzucić ziemniaki, doprawić solą i pieprzem. Dodać chilli, tymianek i estragon, smażyć 4 minuty. Wsypać ryż, smażyć 2 minuty, dolać wino, smażyć, aż wyparuje.
Bulion trzymać na małym ogniu, żeby cały czas był gorący. Dodawać po chochelce, do momentu, kiedy ryż i ziemniaki będą miękkie. Dodać pozostałe 2 łyżki masła i garść tartego parmezanu.Wymieszać, po 2-3 minutach zdjąć z ognia i od razu podawać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz