wtorek, 4 grudnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Dzisiaj prosto, zwyczajnie, po ziemnaczanemu. Taką zapiekankę można sobie wymyślić, wystarczy otworzyć lodówkę i sprawdzić stan posiadania. U nas ziemniaki są zawsze, a towarzyszyły im: brokuł, marchewka, seler naciowy, por... Pełna dowolność, danie akurat na dzień, w którym wyściubienie nosa z domu po brakujący do przepisu składnik jest wyprawą ku szczytom Himalajów. Przepis jest taki: kilka warzyw, coś do sklejenia ich w spójną całość, ulubione przyprawy i... zajadamy :)

Zapiekanka ziemniaczana
dla 4 osób

Składniki:
6 ziemniaków
brokuł
por
2 marchewki
seler naciowy 2 małe łodygi
cebula
2-3 ząbki czosnku
150 gr sera żółtego (gouda, cheddar)
2 jaja
przyprawa do ziemniaków
papryka ostra w proszku
sól,pieprz



Ziemniaki gotujemy do miękkości, ale tak, żeby się nie rozpadały, kroimy w talarki (można ugotować już uprzednio pokrojone). Marchewkę i seler kroimy w talarki, brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy razem do miękkości. Por kroimy w piórka, cebulą i czosnek drobno siekamy - wszystko podsmażamy chwilę na patelni, aby straciły intensywną ostrość.
Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe ok. 26 cm średnicy) smarujemy masłem. Na spodzie wykładamy połowę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, papryką ostrą, solą i pieprzem. Na to wykładamy połowę mieszanki pora, cebuli i czosnku, następnie całość mieszanki marchwi, brokuła i selera i znowu mieszanka z porem.
Wierch posypujemy startym serem, zakrywamy ziemniakami i sypiemy przyprawy. Wszystko zalewamy zbełtanymi jajkami. Zapiekankę pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.


Smacznego!

1 komentarz: