czwartek, 27 grudnia 2012

Święta Święta i po Świętach...


Wiem, że poświąteczny czas nie sprzyja myśleniu o jedzeniu. Zwłaszcza u tych - do których zaliczam się i ja- co nawieźli góry zapasów jedzenia z domów rodzinnych. Ciasta, ciasteczka, sałatki, śledziki poupychane w lodówce, zamrażarce, na balkonie i parapetach :) I niestety sprawdza się znany scenariusz: na świąteczne smakołyki nie mogę już patrzeć, nie mówiąc już o zjedzeniu. Wszystkim przeciążonym proponuję odskocznię - Makaron Ladacznicy (nie, to nie ja wymyśliłam tą nazwę, ale przyznaję - ma magiczną moc przyciągania). Pomidorowo, pikantnie, a przede wszystkim lekko i nie ma nic wspólnego ze świątecznymi smakami!



Spaghetti alla Puttanesca
dla 4 osób
przepis zaczerpnięty z książki "30 minut w kuchni" Jamie Oliver

Składniki:
oliwa
8 filecików anchois
2 ząbki czosnku drobno posiekane
mała papryczka chilli suszona  pokruszona lub świeża czerwona posiekana
ok. 700 ml passaty lub 2 puszki pomidorów (przesiekanych)
1 łyżka kaparów
1 puszka tuńczyka 
pęczek natki pietruszki 
cynamon 
cytryna
makaron spaghetti




Ok. 3 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary i anchois. Dodać papryczkę chilli i posiekane łodyżki natki. Smażyć 2 minuty mieszając. Dodać tuńczyka, szczyptę cynamonu i passatę/pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz