poniedziałek, 13 maja 2013

Risotto z radicchio i koprem włoskim





Dzisiaj krótko i na temat, z dedykacją dla drugiej (a może pierwszej) wielbicielki risotto pod każdą postacią w tej części wszechświata. Dla mnie to risotto wymościło sobie na dłuższy czas pierwsze miejsce, jest po prostu pyszne. Mam nadzieję, że na Tobie też zrobi wrażenie L. ;)









Risotto z radicchio i koprem włoskim
przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia włoska" Aldo Zili
dla 4 osób



Składniki:
1 l bulionu warzywnego
90 gr masła
225 gr kopru włoskiego, drobno posiekanego
6 szalotek drobno posiekanych
350 gr ryżu arborio
120 ml czerwonego wina
175 gr poszatkowanego radicchio
skórka starta z 2 cytryn
15 gr natki pietruszki drobno posiekanej (pęczek)
15 gr porwanych liści bazylii
75 gr startego parmezanu
pieprz, sól do smaku


W rondlu zagotować bulion i trzymać na małym ogniu, żeby cały czas był gorący. Połowę masła roztopić na dużej, głębokiej patelni, dodać koper włoski oraz szalotki i smażyć na małym ogniu przez 5 min.
Dodać ryż i dobrze wymieszać. Wlać wino i dorzucić radicchio, doprawić pieprzem, Smażyć 2 min. aż wino wyparuje. Dodawać po chochli bulionu, czekając przed dodaniem kolejnej, aż ryż wchłonie całą poprzednią porcję płynu, ciągle mieszając. Powinno to zająć ok. 20 min. (ryż ma być miękki). Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki, bazylię, parmezan i resztę masła. Szybko wymieszać, zestawić z ognia i przykryć na 1 min. Ponownie wymieszać i od razu podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz