wtorek, 13 listopada 2012

Gudżarati urad dal

Hinduskie potrawy są w ścisłej czołówce najczęściej przez nas gotowanych, najulubieńszych, naj, naj, naj... Zaczęło się od nieśmiałych wypraw do krakowskich (i nie tylko) knajpek hinduskich w poszukiwaniu smaku. Nie żeby kuchnia polska go nie miała, niestety dla wegetarianki nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Indie- kraj rządzony przez wegetarian, kraj wegetariańskiego Boga, to mój raj obiecany :) I albo ten świat tysiąca aromatów, smaków, przypraw się kocha, albo nienawidzi. Na pewno warto choć raz w życiu spróbować samosów, masali, mango lassi. Zdecydowanie moje życie bez nich byłoby niepełne. A tymczasem Gudżarati Urad Dal bez urad dalu. To znaczy zamiast rzadko u nas spotykanego strączka dodałam fasolkę mung. Myślę, że sprawdzi się też soczewica. Od tej zupki naprawdę ciężko się oderwać... ;) Ale, jak wszystko co dobre zupkę trzeba sobie racjonować, ma niesamowicie dużo białka.


GUDŻARATI URAD DAL - INDYJSKA ZUPA JOGURTOWA
dla 4 osób
przepis pochodzi z książki Kuchnia Kryszny

Składniki:
375 ml jogurtu
1 łyżka brązowego cukru (trzcinowy)
1,6 l wody
200 gr urad dalu lub w mojej wersji fasolki mung
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
sól do smaku (około płaskiej łyżeczki)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 pokruszone suszone chilli (dla fanów umiarkowanej ostrości jedna papryczka zdecydowanie wystarczy)
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Jogurt, cukier i 200 ml wody wymieszać i odstawić. Fasolkę umyć i odsączyć. Pozostałą wodę zagotować w garnku, wrzucić fasolkę i gotować bez przykrycia około 10 minut (zbierać pianę jeśli pojawi się na powierzchni). Dodać kurkumę, liście laurowe i sól . Przykryć i gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż ziarenka fasolki będę zupełnie miękkie. Wyjąć liście laurowe i zmiksować na papkę. Następnie gotować dalej na małym ogniu.

Na średnim ogniu rozgrzać na patelni olej i dodać nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać dodać chilli, nasiona kopru włoskiego i imbir. Smażyć chwilę ciągle mieszając. Wlać do jogurtu, a jogurt do zmiksowanej masy. Zmiksować chwilkę, gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ugotowanym ryżem lub pieczywem indyjskim.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz