Kaszotto to autorska nazwa na coś co się w oryginale nazywa risotto z kaszy. Mnie się podoba kaszotto i niech już tak zostanie. Na pewno nie ustępuje smakowo tradycyjnemu risotto, a kto wie, może nawet lekko je przewyższa. Bo w życiu już tak jest, że trzeba podejmować nowe, nawet ryzykowne wyzwania, żeby wykroczyć poza szarą rzeczywistość i zasmakować czegoś nowego, czegoś zaskakującego i w końcu - czegoś pysznego! A kasza choć taka swojska, nasza polska, to jednak zapomniana. Mam taki postulat - przywróćmy kaszę do naszych kuchni! :) Kto jest za?
Kaszotto z dynią i papryką
przepis z modyfikacjami pochodzi z bloga Pieprz cz Wanilia
Dla 4 osób
Składniki:
szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej
cebula drobno posiekana
1/2 małej dyni
1 dorodna czerwona papryka
3 łyżki oliwy (lub pół na pół z masłem)
100 ml białego wytrawnego wina
ok. 1,4 l bulionu warzywnego
świeży lub suszony tymianek
garść świeżych ziół (ja użyłam kolendry i świetnie pasowała, ale sprawdzi się natka, bazylia, szczypiorek.. co kto lubi)
garść parmezanu
Dynię wydrążyć, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Wyłożyć warzywa na blachę do pieczenia, popieprzyć, posolić, posypać tymiankiem, hojnie skropić oliwą i przemieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny, aż dynia będzie miękka, a skórka papryki poczerniała. Po wyjęciu z piekarnika z papryki zdjąć skórkę i pokroić w paseczki. Odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę (+masło), wrzucić cebulę i zeszklić. Wsypać kaszę, chwilę przesmażyć. Zalać winem i mieszać do wchłonięcia. Teraz wlewać po chochelce bulionu, jak przy risotto, odczekując z kolejną, aż kasza wchłonie porcję płynu. Kasza powinna być gotowa w około 20 minut. Dodać warzywa, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zdjąć z ognia i wmieszać świeże, posiekane zioła. Na talerzu posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz