niedziela, 4 listopada 2012

Kaszka na dzień dobry... i na do widzenia dla słodkiego lenistwa



Nadszedł dzień końca błogiego lenistwa z kichanio-smarkaniem w tle. Czas wziąć się w garść pomyśleć o nadchodzącym tygodniu. A więc - obiecane menu i lista składników na wszystkie dania. W liście wypisuje wszystko, łącznie z cukrem, mąką i solą czyli składnikami powszechnie obecnymi w każdej kuchni, nie licząc studenckiej ;) Jeśli chodzi o smaki jakich będzie tu można doświadczyć, to tylko jedno jest pewne : będą bezmięsne z rybcią albo bez. Reszta jest totalną mieszaniną kuchni europejskiej, azjatyckiej i afrykańskiej. 
Ale do rzeczy. 

MENU:
1.Zielone risotto z groszkiem i krewetkami (albo bez krewetek jak ktoś nie lubi)
2.Kotleciki z kaszy jęczmiennej z serkiem i pieczarkowym sosem.
3.Ryba słodko-pikantna
4.Spaghetti z autorskim sosem pomidorowym Dawida K. :)
5.Zapiekanka za szpinakiem
6.Gudżarati urad dal, czyli indyjska zupka jogurtowa
7.Curry z soczewicy z placuszkami uttapam

Lista składników:
Ryby i owoce morza:                                                                       
- krewetki 250 gr                      
- ryba biała np. dorsz 700 gr   
Warzywa i owoce:
- cytryna
- czosnek
- 2 dymki
- sałata (zwykła, rzymska, byle nie lodowa) 100 gr
- groszek zielony (świeży, z puszki lub mrożony)
- 5 cebul
- seler naciowy
- 500 gr szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- por
- szczypiorek
- natka pietruszki
- papryka czerwona
- kolendra
- mango suszone garść
- 3 pomidory świeże lub z puszki
- papryczka chilli  zielona
- bakłażan
- orzechy włoskie
- pieczarki 250 gr
- wiórki kokosowe
- imbir
Zbożowe i strączkowe:
- bułka tarta
- mąka pszenna
- kasza jęczmienna mazurska 200 gr
- soczewica
- ryż
- urad dal albo fasolka mung albo inny strączek 200 gr
- ryż do risotto np. arborio 200 gr
- spaghetti
Nabiał i jaja:
- masło
- parmezan (grana padano, peccorino)
- ricotta 250 gr
- feta 200 gr
- 6 jaj
- śmietana 18% i 30%
- jogurt naturalny 375 gr
- mozarella zwykła lub wędzona albo oscypek - gomółka
Przyprawy:
- kostki bulionowe warzywne
- liście curry
- pasta z tamaryndowca
- pasta curry czerwona
- kozieradka
- koper włoski nasiona
- tymianek
- szałwia
- papryczki chilli suszone
- ziele angielskie
- gorczyca
- liście laurowe
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- oregano
- kolendra ziarenka  
Pozostałe:
- ocet balsamiczny
- miód
- oliwa
- olej
- mleko kokosowe
- soda oczyszczona
- cukier brązowy
- passata (pulpa pomidorowa)
- białe wino wytrawne

Ufff.. Oczywiście zgromadzenie powyższych składników podczas jednych zakupów może graniczyć z niemożliwością. W praktyce na bieżąco kupuję tylko warzywa, nabiał i ryby. Reszta jest zawsze "na stanie" i tylko uzupełniam zapasy. 

Dla osłodzenia końcówki długiego weekendu kaszka na śniadanko lub podwieczorek. Albo na dowolną chwilę małego smutku. Polubił nawet Klusek, którego ostatnio coraz ciężej niestety zadowolić... :)

Kasza jaglana ze smażonymi bananami w sosie pomarańczowym:
 3-4 porcje
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
4 łyżki masła
szklanka mleka kokosowego
szklanka wrzątku
2-3 banany
2 łyżki miodu
2 pomarańcze
szczypta cynamonu i kardamonu
jogurt naturalny
4 łyżki wiórków

Kaszę przepłukać wodą. Do rondelka wlać szklankę wrzątku- lekko osolić, dodać kaszę, mleko kokosowe i łyżkę masła. Gotować do miękkości 10-15min. Banany pokroić na grubsze plastry. Na patelnię wlać miód, lekko podgrzać, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i zredukować do konsystencji gęstego syropu. Dodać cynamon i kardamon. Dołożyć banany i smażyć 3 minuty obracając plasterki. Kaszkę wyłożyć do miseczek, dodać banany z syropem, dużą łyżkę jogurtu i wiórki uprażone na suchej patelni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz