niedziela, 11 listopada 2012

Szpinak na dzień dziecka

Dzień bez dziecka dniem dziecka rodzica :) Niestety nadal, mimo dumnego wieku prawie 2 lat Kluska, mam problem z pozostawianiem go na dłużej niż kilka godzin z dala ode mnie. Najpierw są ambitne plany, och ile ja rzeczy zrobię jak będę mieć dzień tylko dla siebie... a spędzam go rozmyślając, czy on na pewno nie tęskni, czy nie ma mi za złe tego chwilowego porzucenia... Matka Polka? Matka Kwoka?? Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu.
A więc korzystając z tego dnia dziecka bez dziecka zajmuję myśli i podniebienie szpinakiem. Moi rodzice mieli na tyle zrozumienia, że nie katowali mnie w dzieciństwie żadnymi zielonkawymi brejami. Dzięki temu, już w dorosłym życiu, podeszłam do szpinaku bez żadnej skrywanej urazy. I w Dzień Dziecka, Dzień Niepodległości cześć i chwała szpinakowi! :)



ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM
przepis pochodzi z Kwestii Smaku
z małymi modyfikacjami
Porcja dla 4 osó

Składniki:
450 gr mrożonego szpinaku w liściach
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 por posiekany w piórka
szczypiorek posiekany
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
250 gr ricotty
200 gr sera feta pokrojonego w kostkę
5 jaj
1/4 szklanki śmietany kremowej 30% lub 36%
100 gr śmietany 18%
40 gr startego parmezanu


Formę żaroodporną nasmarować oliwą- ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Obrane ziemniaki pokroić na plasterki, zalać w garnku wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę- zeszklić, pora oraz czosnek. Dusić pod przykryciem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać szczypiorek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mix z patelni wymieszać ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę, pieprz i ewentualnie sól do smaku, wymieszać. Dodać połowę ricotty i połowę fety oraz jajka roztrzepane ze śmietaną 30%. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na dno formy wyłożyć połowę ziemniaków, posypać solą i pieprzem. Wyłożyć całe nadzienie szpinakowo-serowe, posypać pozostałym serem ricotta i feta, polać śmietaną 18%.
Nakryć drugą połową ziemniaków, posypać szczyptą oregano, parmezanem, skropić oliwą.
Piec w piekarniku około 30 minut. Po wyjęciu odstawić na 5 minut do zastygnięcia.



Smacznego!


2 komentarze: